neděle 10. srpna 2014

Dýňová polévka s česnekovo-bylinkovými krutonky

Včera jsem si přivezla od mojí babičky dýni a od mojí mamky zase recept na polévku. Před chvilinkou jsem polévku dodělala a hurá! První dýňová polévka kterou jedí i naše děti a dokonce si přidaly :-) Takže pokud právě také sklízíte u vás na zahrádce dýně, přináším vám recept na tu nej dýňovou polévku, co jsem zatím jedla.


Suroviny:

500 g dýně, 3 lžíce olivového oleje, 3 velké stroužky česneku, sůl, větvička tymiánu, libeček

na krutonky: rohlíky, olivový olej, hrubozrnná mořská sůl, česnek, čerstvý tymián


Dýni důkladně omyjeme, lžicí vydlabeme semínka a včetně kůrky nakrájíme na středně veliké kostky. V kastrolu si rozehřejeme olivový olej a dýni zlehka osmahneme. Poté zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme tymián a libeček, prolisujeme česnek a vaříme do chvíle, než se dýně začne rozvářet. Pokud se nám vyvařilo více vody, přilejeme ještě trochu vody, přivedeme k varu a ještě krátce povaříme. Potom odstavíme z plotýnky, vybereme větvičku od tymiánu a můžeme, ale nemůsíme odebrat i libeček. Poté ponorným mixérem umixujeme do hladkého krému.

Krutonky si připravíme následujícím způsobem. Na pánvičce rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a na tenkré plátky nakrájené rohlíky z obou stran osmahneme. Potom krutonky z pánvičky vyndáme. V mističce si smícháme lžíci hrubozrnné mořské soli, lístky tymiánu, stroužek česneku a důkladně promícháme. Vhodíme na rozpálenou pánvičku a zlehka osmahneme, aby nám česnek nezhořkl. Poté na krátkou chvilku dáme zpět krutonky a opatrně promícháme.


Poté už můžeme servírovat. Musím říct, že polévka je díky libečku, tymiánu a česneku opravdu výborná! A konečně budeme moci zařadit dýňový krém mezi naše oblíbené polévky.


Přeji vám krásný večer!


Vaše Radka












7 komentářů:

  1. Miluji libeček a česnek v polévkách !!! :* dýňovou jsem snad nikdy nejedla, někdy přijedu ochutnat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, já taky miluju libeček, doma tomu říkáme magi :-) Budeš muset dát vědět, protože tahle dávka už je skoro pryč :D

      Vymazat
  2. Ahoj Radu. Tak dýňovku dělám asi stejně, ale ty krutonky...to si musím pamatovat!
    Moc chválím chalupového medvídka a fotky - jako reklama na to správné léto!
    hezký den všem u vás, pa Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Helenko, děkuji Ti za návštěvu, pochvalu a posílám krásné pozdravy! Před chvilkou si babička odvezla děti na prázdniny a já jsem tu nějaká osamocená :-) Hezký zbytek dne! Radka

      Vymazat
  3. Radu, dýňovou polívku máme u nás moc rádi. dělám ji z hokaido dýně a do ní si vkládáme osmažený kostičky rohlíku, je moc dobrá. Ta tvoje je malinko asi chuťově jiná s tím libečkem, vyzkouším.
    Medvídek z předešlého článečku je moc pěkný, já včera své Simonce dva medvíky - slečnu a kulka - ušila.
    krásný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Majko, moc děkuji za návštěvu a mám velikou radost, že jsi polévku hned vyzkoušela a napsala, budu to muset vyřídit mamce. To šití tak trochu závidím, ale v dobrém. Je to to, co neumím, ale chtěla bych se to naučit. Tak snad na to dojde co nejdříve :-) Krásný zbytek dne a hodně pozdravů! Radka

      Vymazat
  4. Radu, tak sem spěchám, uvařila jsem ji podle tebe, jen krutonky jsem nedělala, jen kostičky rohlíků. Musím říct, že my libeček dáváme do jídla opravdu s velkou opatrností, je pro nás hodně aromatický, tak jsem se ho bála, ale dala jsem a v půli vaření vyndala. Výsledná chuť je výborná, už ji nikdy nebudu vařit jinak. Děkuji Ti. Majka

    OdpovědětVymazat